SVT SATSNING

I måndags började Svt sända sina reportage om långa väntetider för cancerpatienter. Det var något av det bästa som hänt prostatacancer problemet på länge.
Det blev många reportage runt om i landet om handlade om detta. Det kändes bra att få vara en del i detta
Tyvärr har inte alla lika stor tur om jag haft i detta lotteri. Många av reportagen finns på vår hemsida www.prolivwermlandia.se
Det som blir väldigt tydligt är att många liv kulle räddas med en allmän kontroll. Men där är politikerna i Värmland kallsinniga. Väldigt tråkigt för det finns så mycket pengar att spara på tidig upptäckt.
Mycket lidande skulle också sparas både för den drabbade och anhöriga.
Vi får fortsätta att jobba för förändring. Hoppas att ni vill hjälpa till prata om problemet. Ju mer vi syns och hörs desto bättre.
Gå gärna med i våra förreningar och för att hjälpa dej själv ha koll på psavärdet
 

TV-INTERVJU

Igår hade jag Svt Värmland hemma i köket. Jättebra att de visar intresse för problemet prostatacancer. För det är väldigt konstigt att det inte är bättre ordning och reda kring Sveriges vanligaste cancer. Det är inte lika över landet och så är det ju socialstyrelens oförmåga att rekommendera en allmän kontroll (screening).
För oss här i Värmland är ett av de stora problemen att det är så olika bemötande på vårdcentralerna när det gäller psaprovet. Vissa läkare tror fortfarande att det syns på utsidan om man har prostatacancer, så är det ju inte. Den här sjukdomen har ju väldigt sällan symtom medans den är botbar.
Det finns utarbetade riktlinjer hur allmän läkarna ska hantera problemet, men en del följer inte det. Det får katastrofala följder för de som möter den läkaren.
Allt kan liknas vid ett stort lotteri, där vissa drar en vinstlott och kan få en botande behandling. Så här kan det inte få fortsätta.
Gå med i våra förreningar www.prolivwermlandia.se så blir vår röst starkare. Det handlar framförallt om nästa generation, våra barn och barnbarn
Nu ska jag ta tåget till Charlottenberg och börja jobba, känns som en seger att kunna börja igen. Nu ska jag försöka vara frisk, har ju bara ca 3 år kvar till pension.
Jag har ju fått 2 botande behandlingar, både operation och strålning för återfall, nu senast. Än så länge utan biverkningar. Det är en vinstlott det.
 

FRISK???

Jag känner mig frisk och om en vecka är jag tillbaka på jobbet. Går många och långa promenader och fortsätter att äta så nyttigt det bara går. Om nu cancer är borta för gott så gick det här riktigt bra, det blir ett viktigt psaprov om ca 2 månader.
Men helt klart är att om vi haft en allmän fungerande kontroll av oss män så hade jag inte behövt göra den här sista behandlingen. Jag skulle naturligtvis ha opererats ett par år tidigare. Nu gick det ju bra men det är ju inte gratis att göra en strålbehandling, varken för mig eller samhället. Har ju varit borta från arbetet sedan 24/10.
Jag kommer att fortsätta min kamp för en allmän kontroll av prostatan för alla. Det kanske kommer bättre diagnos verktyg i framtiden, men till dess är det psaprovet vi har då får vi väl använda det.
Men vi behöver bli fler som engagerar sig. Idag är vi ca 10% av de som fått diagnosen som är med i föreningarna, det är för dåligt.
Om alla vore med skulle vi bli en maktfaktor mot myndigheterna som vägrar oss den kontrollen idag.
Jag vet att en del inte vill prata om problem under bältet, men jag tycker inte att det är något att skämmas för att man blir sjuk.
Om fler vore mer öppna så skulle skamstämpeln försvinna, vi är ju så många (85 000). De flesta har säkert barn och barnbarn också, tänk på dom.
Det vi gör nu hjälper nästa generation.
I Värmland går det fint att registrera sig som medlem på vår hemsida www.prolivwermlandia.se
Vi jobbar för att skapa en bättre vård när du eventuellt blir drabbad.
 

RSS 2.0