PSAPROV

Igår fick jag ett glädjande besked från våra Landstings politiker. Jag skrev en insändare i Värmlands Folkblad den 12 juni och igår svarade våra politiker att i september kommer det att inrättas en tjänst som psa sköterska och det kommer att som ett försök skickas information till alla män i åldersgrupperna 50, 60 och 70år. Så glad jag blir det kommer att rädda många liv och alla kommer att få möjlighet att vara med på tåget.
Jag har många gånger påtalat att våra beslutsfattare är dåligt pålästa jag tror att alla skriverier från mig och andra samt utdelandet av den här boken var avgörande
 
 
Det kändes direkt när jag såg boken första gången att vi skulle ha nytta av den. Sen att vi hade möjligheten att distribuera den till alla beslutsfattare var avgörande.
Nu kanske det äntligen blir ordning och reda i psaprovtagningen. Idag springer många och tar psaprov varje år fast de har låga värden och en del tar inte alls.
Det här är vad vi inom Prostatacancerföreningen Värmland tillsammans med urologen kämpat för. Nu har de ju skrivit under ett uttalande i tidningen så då blir det säkert verklighet.
Det känns som att alla timmar på kontoret haft effekt, men det är inte bara jag övriga styrelsen och våra medlemmar har också bidragit.
Hoppas vi blir fler medlemmar så vår förening blir ännu starkare. Registrera dig på www.pcfvärmland.se.
TÄNK PÅ BARN OCH BARNBARN

LIVET ÄR INTE RÄTTVIST

Vi måste få till en förändring. Vår ordförande Hans har publicerat en youtube film där han berättar om sitt öde. Man finner den lätt om man googlar på psaprov i ett ord. Det är en stark film från prostatacancern verklighet.
Samtidigt kan jag skriva en artikel med denna rubrik.
Artikeln finns i läsbart skick på vår hemsida www.pcfvärmland/press där finns mycket annat också. Vi har ju varit ganska aktiva i Värmland de senaste åren. Det tänker vi fortsätta med för det måste till en förändring. Vi kan inte ha det så här, vården i Sverige får inte vara ett LOTTERI.
Det måste bli fler som engagerar sig och står upp för mäns hälsa och våra rättigheter till god prostatacancervården.
Det är synd att inte alla som är drabbade är med i våra föreningar. Det är ju inte speciellt dyrt, här i Värmland kostar det 200:-/år.
Alla behöver ju inte vara så aktiva som vi i styrelsen är men vår röst blir starkare om vi är fler medlemmar. Så gör slag i saken nu BLI MEDLEM.
Då kanske våra barn och barnbarn slipper ta del av VÅRDLOTTERIET
 

MIDSOMMAR

Jag vill önska er som följer vad jag skriver, en glad midsommar. Jag vet att en del av er kämpar hårt mot prostatacancern. Tyvärr har inte alla lika stor tur som jag anser att jag haft. Men så betalar jag tillbaka genom mitt agerande på gator och torg. Jag kan inte acceptera att det är ett lotteri i prostatacancervården, det bara måste bli en ändring.
Har på kort tid fått in 3 insändare i tidningarna och igår blev jag intervjuad av Karlstads tidningen. Sista frågan var om jag skulle fortsätta mitt engagemang om jag blev friskförklarad. Det ska jag, för det är en stor elefant socialstyrelsen som måste tänka om. Där går det trögt, och det är emot dom som alla dåligt pålästa beslutsfattare lutar sig. Men vi är fler som skriver och debatterar de flesta artiklar kan ni hitta på vår hemsida www.pcfvärmland 
Men ännu fler män borde engagera sig, det är konstigt att vården av prostatacancer är så eftersatt. Det sitter ju så många män på ledande positioner, och skulle kunna påverka mer.
Men så till en annan sak. Jag är helt övertygad om att kosten är av stor betydelse för utvecklandet av cancer. När jag skriver det här har jag knäckebrödet i ugnen. Jag äter också mycket broccoli och annan kål.Tror på det
Jag har full förståelse för att inte alla vill sticka ut som jag gör, men alla kan göra något. Då kanske vi kan ordna till det här samhällsproblemet så att våra barn och barnbarn får en lättare resa.
Så uppmana nu alla att ha koll på sin prostata, så att ni som drabbas kommer i tid det är helt avgörande 
för ett lyckat resultat.
 
 

FRITDSMÄSSA

Nu sitter jag bekvämt i fotöljen och summerar en lång givande dag i Kristinehamn. Vi startade upp vid kl 8.00 det började kl 10.00. Vi fick en plats precis vi ingången till mässområdet kunde ju inte varit mer prefekt alla som besökte mässan passerade oss 2 gånger.
 Det var många i rätt målgrupp så lottförsäljningen gick långt över förväntan, vi sålde även en del pins och annat som vi har i shoppen. Det kom in många sköna slantar till vår verksamhet, men det viktigaste av allt vi syntes och förmedlade ett viktigt budskap. Ha koll på din prostata så du kommer i tid. Återigen fick vi bekräftat vilken oordning det är med psaprovtagning. Det är allt från han som inte har kollat för att " jag har inga besvär" till Oskar 80 år med psa 2,0 som kollar varje år. Det finns ingen som helst ordning och reda i det här.
Nu måste snart våra beslutsfattare våga skapa ordning så alla får en chans att vara med på tåget. En del tycker att det ska vara obligatoriskt, jag tycker att det ska vara frivilligt. Vi är ju vuxna, men alla måste få information och allra helst en kallelse från landstinget. Då har alla fått chansen till den botande behandling som finns om man kommer i tid.
Bli medlem och stöd oss i vår kamp mot prostatacancer. Då har vi chans att fixa till detta innan det är dags för våra barn och barnbarn
 
 

UROLOG MOTAGNINGEN

 
 
 
Nu är fem dagars ledighet slut. I morgon är det att ta tåget till charlottenberg och jobb igen.
Men vilka dagar vädret har varit helt strålande och att få vara ute bland människor och förmedla budskapet om vad viktigt det är att ha koll på sin prostata.
Lördagen var det så mycket folk på stan, det var en matmässa på stora torget och så var det en Pride festival. Demonstrations tåget gick förbi mitt kontor.
Fick in över 1000:- i bössan till forskning. Tack alla givare.
Söndagen var lite lugnare soligt och varmt men någon hundralapp blev det. Idag har det varit full fart, varit på kommunen och bokat torgytor inför september kampanjen, haft ett samtal med en representant för Cancerfonden angående sista helgen i vår kampanj månad. Då vill vi ha en manifestation mot CANCER alla föreningar får delta, det ser jag framemot.
Sen fick jag äntligen träffa min urolog, denna skickliga kirurg som opererade mig och varit så bra för mig även när jag fick återfallet. Snabbt och bra ordnade han så att jag fick en strålbehandling som tog död på det sista av cancern. Han vill inte säga att jag är friskförklarad men vi är överens om att det är väldigt liten risk för ett återfall.
Då kändes det rätt att öppna den här flaskan.
Jag fick bjuda min allra bästa vän på lite ost och ett riktigt gott vin. Som tack för att han under mer än 3 års tid stått ut med mig. Det har blivit mycket tjatande om prostatacancer men jag tror att det har varit meningsfullt för honom också. Idag är han en drivande kraft i vår förening har avancerat till vice ordförande.
Vi börjar få riktigt bra fart i förening hoppas att du som läser det här vill bli medlem och stödja vår verksamhet. Vi vill skapa ordning och reda kring prostatacancer i dag känns det som ett stort lotteri. 
Registrera dig på www.pcfvärmland.se
Är du över 45 gå och kolla ditt psa man har inga symtom medans det är en botbar sjukdom. Att komma i tid är helt avgörande. 
Jag vet jag har gjort resan
 

LEDIGA DAGAR

Nu ligger jag i sängen och summerar 2 lediga dagar. Igår kväll anordnade Karlstads kommun en kväll med musikunderhållning på Sandgrundsudden. Vädret under dagen var regn så det kom kanske bara ett par tusen. Normalt vid bra väder kan det vara 5-6000 men vi hade tur med vädret kl 17 slutade det att regna och var uppehåll  hela evenemanget. Vi hade fått erbjudande om att delta med vårt eventtält så det tog vi naturligtvis vara på.
Resultatet blev två och en halv bössa  med forskningspengar. Tror på drygt 3000:- bra resultat på några timmar.
TACK ALLA GIVARE NI ÄR FANTASTISKA
Lotteriet vi hade gav föreningen ca 1000:- Tack alla som bidrog till en lyckad kväll. Vi har redan tackat ja till en repris nästa år då blir det på en fredag och förhoppningsvis bra väder och ännu mer folk. Hoppas även att fler medlemmar vill engagera sig år var vi 6 st det är ju jättebra men det får plats fler.
Idag öppnade jag kontoret som vanligt när jag är ledig. Fick in några hundra till forskningen och träffade en som väntar på operation kunde förmedla lite hopp jag berättade vad bra allt gått för mig. Han ville bli medlem och det hoppas jag att alla som läser den här bloggen är annars är det dags www.pcfvärmland.se övriga föreningar hittar ni på prostatacancerforbundet.se.
Ha nu en riktigt fin nationaldagsfirande kväll själv tänker jag sova är trött som en gnu
 

OMÄTBART PSA

 
Det svaret fick jag av en urolog sköterska i går. Vilket fantastisk svar. För ett år sedan började psa värdet stiga så smått, så för ett halvår sedan var jag och min läkare överens om att jag hade fått ett återfall. 
Då börjar kampen om igen, men det gick bra inga biverkningar förutom en stor trötthet under behandlingen. Men oron för att det skulle ha spridit sig fanns ju där. 
Med beskedet jag fick igår "Det går inte att mäta mindre än 0,05" utesluter det. Det verkar som att jag vann min egen kamp, men kampen mot myndigheterna och våra beslutsfattare går vidare. En del tycker nog att jag jobbar med det väldigt mycket som det är. 
Men nu har jag ännu mer att betala tillbaka. Har inte skrivit så mycket i media på ett tag får väl ta tag i det i igen, det är ju valår då brukar det vara lätt att få löften. Sen om det leder någon vart vet man inte, men att ge upp finns inte på kartan.
Många skulle nog bedöma mig som en viljemänniska, och det stämmer. Jag ger sällan eller aldrig upp när jag bestämt mig.
Ha nu en bra dag det ska jag ha
 

LIVET ÄR INTE RÄTTVIST

 
Nu är snart en alldeles underbar helg slut. Har lagt några timmar på kontoret fått in 6-700 kronor till forskningen. Där trivs jag på mitt kontor på soltorget i Karlstad. Synd att det inte är fler som hittar ett kontor och upplever glädjen av att göra något för andra.
Jag har kanske offrat 7 timmar om man tar 600x85000(så många är vi med diagnosen)=51 000 000. Jag förstår att inte alla orkar men visst vore det en dröm. Detta går att åstadkomma på en helg.
Men jag gör det för att betala tillbaka lite, trots att jag fick cancer så har jag haft en väldig tur. Fick en skicklig kirurg så att jag gick biverkansfri ur kirurgin fick ju även ett återfall som strålningen förhoppningsvis har fixat.
Tyvärr har inte alla lika stor tur, det är så tragiskt att vi inte har en allmän kontroll. Väldigt många kommer försent.
Vi män kanske får skylla oss lite själva. Den här oförmågan att tala om sexuella problem på riktigt gör att vi inte har kommit längre. Hoppas verkligen att det är en generationsfråga så att vi får ordning på det här. 
Avslutar det här med en uppmaning att gå med i en förening så att de få eldsjälar som finns får mer kraft.
i Värmland www.pcfvärmland.se övriga föreningar finner ni på prostatacancerforbundet.se

RSS 2.0