DATUMSKRAPET

Det känns som att det är lite stiltje i kampen mot prostatacancer just nu. Vi hade tänkt vara på OBS BERGVIK i helgen men hon som ger tillstånd hade semester, så det blev inget. Men stiltje är väl fel jag jobbar ju hela tiden, går aldrig ut utan budskap på kläderna.
Fint minne från septemberkampanjen.
Tog en tur till biblioteket, på väg hem gick jag genom mitt i city då ropade en herre på mig. " Var har du lotterna "
här sa jag och plockade fram datumskraplotter ur fickan. Det blev 9 st sålda lotter, där tjänade föreningen 27:-.
Alla bäckar små, är ju ett ordspråk som stämmer. Jag har alltid lotter, pins i fickan, det borde fler ha. Alla kan bidra med något.
Vill ni hjälpa till att sprida budskapet. "HA KOLL PÅ PSAVÄRDET" så hör av er till mig eller någon annan i föreningen. Det är viktigt att Sveriges vanligaste cancerform synliggörs, alla borde bära ett blått band.
Till veckan fortsätter arbetet med att förbättra prostatacancervården. Nu ska vi träffas i en mindre grupp, men vi i patientföreningen ska ingå. Det är bra för vi sitter ju på en unik kompetens, vi är ju prostatacancerpatienter och vet hur det känns att behöva vänta på svar.
Så stiltje är det inte, men för en aktivist som helst skulle vilja arbeta med det här på heltid kan den känslan komma ibland.
STÖD VÅRA FÖRENINGAR OCH VÅR KAMP "ALLA SKA HA RÄTT TILL GOD PROSTATACANCERVÅRD"
För att det ska bli verklighet måste det börja med en allmän screening, så att vi upptäcks i tid. Det är helt avgörande för hur det ska gå.

FINA UNGDOMAR

 
Igår träffarde vi Elinor, en helt fantastisk tjej. Hon är designer och har tagit fram armbanden vi säljer. Man blir överväldigad över engagemanget, hennes ord " Jag vill hjälpa till" . Det värmer en aktivists hjärta. Vi satt och spånade idéer och det kommer nog fram en hel del nyheter till vår shop. Dessutom verkar det som att det har öppnat sig en möjlighet att sälja våra grejor på nätet. Då blir marknaden betydligt större, jag känner att det finns ett behov av att köpa våra unika produkter.
Samtidigt pågår ju arbetet med att korta väntetider för de som blir drabbade. Det känns som att allt är på rätt väg.
Även att informations utskicket om prostatacancer är igång, detta sammantaget är nog det största som hänt inom prostatacancervården. Nu tas mäns hälsa på allvar. Det är så vansinnigt dumt att dö i förtid, när en livshotande sjukdom kan upptäckas med ett enkelt blodprov.
Snart är det dags för socialstyrelsen att fatta detta och erbjuda alla män en allmän screening. Läste en forskar rapport från Umeå universitet där skrivs det att psaprovets värde kan visa på vilka som kommer att utveckla en allvarlig cancer. Så vad tvekar de på, är det så illa att det kostar för mycket pengar??
Även mäns hälsa måste få kosta, mycket har vi dock oss själva att skylla. Vi måste kräva vår rätt till vård och då menar jag alla män. Idag är vi för få som höjer rösten.
Gå med i våra föreningar och engagera er. Alla kan göra något. Bli som Elinor hjälp till.
Det minsta ni kan göra är att uppmana alla män i er omgivning att ta ett PSA-PROV

STOR SEGER

Igår var jag på möte med landstinget. Vi samlades i gruppen som ska införa SVF (standardiserat vårdförlopp) det kommer förhoppningsvis att korta väntetider inom prostatacancervården. Det behövs idag ser det bedrövligt ut. 
Alla inblandade ser över var flaskhalsarna finns och försöker åtgärda dom.
Målet är att det från remiss till behandling ska ta Max 60 dagar, idag är det en median väntetid på ca 170 dagar.
Det här tas på största allvar, i potten finns pengarna som staten satsar för att korta köer och få en likvärdig vård i hela landet. Personligen tror jag att det är dags att skrota landstingen, det sitter för många inkompetenta chefer där.
Så här skrev jag i Metro för något år sedan
Där är vi ju inte än, men på väldigt god väg. Idag får 500 Värmländska män ett brev, där de informeras om psaprovtagning. Det är ju inte målet men ett väldigt stort steg i rätt riktning. Nu tror jag inte att det går att stoppa.
Detta kommer att rädda många liv, det känns så onödigt att män måste dö i förtid. För att samhället inte tar sitt ansvar och informerar om Sveriges vanligaste cancer. När den dessutom är botar om den upptäcks i tid. Känns bra att ha varit en del i detta arbete. Men jobbet är inte slut än. 
Målet är ju en allmän screening av alla män över 45 års ålder. Sen finns det ju mycket mer som måste rättas till.
Läkemedel måste bli tillgängliga för alla, även potensläkemedel. Många behöver det i läkningsprocessen, men alla har inte ekonomisk möjlighet. Sådana orättvisor måste bort. Lika vård för alla är det som ska gälla.
Innan vi nått målet gäller samma uppmaning som alltid "TA ETT PSAPROV DET RÄDDAR LIV"
Har ni möjlighet stöd våra föreningar och forskningen det hjälper nästa generation.

NU KOMMER LJUSET

 Vilka fina dagar det har varit. Både igår och idag, har precis kommit hem från en timmes promenad i strålande vintersol. Allt känns så mycket lättare när solen lyser.
Nu har jag hållit på i snart 3,5 år med den här kampanjen. Nu börjar det ge resultat på tisdag ska vi träffas i gruppen på landstinget. Då ska det kortas vårdtider och det kommer att behövas. Nu pratas det om prostatacancer i alla möjliga media. Senast var det i Fråga doktorn, detta kommer att göra att fler förstår vikten av att ha koll på sin prostata och psavärdet. Alla vet inte att det är ett vanligt blodprov.
 
Dessutom kommer 3 åldersgrupper Värmländska män att få en information om psaprov. Detta tillsammans med våra kampanjer på gator och torg kommer att kräva att vården är rätt organiserad, för att kunna ta emot ett ökande antal prostatacancerfall.
Förra året var ett väldigt lyckat kampanj år. Men i år kan det bli bättre, nu har vi ett stort kontaktnät av företag  och kommunala företrädare som vill hjälpa till. Hoppas att de blir fler, sen har vi ju fått fler medlemmar som kanske kan bidra med nya kontakter.
Ska bli spännande att se vad det går att göra. 2015 ska ju bli mitt bra år och det har börjat väldigt bra.
Ni får gärna bli medlemmar och stödja oss vi jobbar för våra söner. Det går att anmäla sig på nätet men på vår hemsida är jag osäker på om det fungerar, den länken var troligtvis kopplad till vår avlidne ordförandes mail. Men på riksförfundets sida www.prostatacancerforbundet.se går det. Annars går det bra att ta kontakt med någon av oss i styrelsen. De uppgifterna hittar ni på hemsidan www.pcfvärmland.se

RSS 2.0